Britské Panenské ostrovy: Proč si tu jachtaři plní své sny?

Jachtařské centrum Karibiku, a podle mnohých dokonce i vůbec nejslavnější jachtařská destinace světa. Britské Panenské ostrovy okupují první příčky wishlistů všech cestovatelů, kteří už okusili, jaké to je prožít dovolenou na lodi. Proč touží po návštěvě zrovna tohoto malého karibského státu?

Tým Umbrella Yacht   |   22. 1. 2018

Britské Panenské ostrovy tvoří více než padesát ostrovů a ostrůvků, které ze severu omývá Atlantik, z jihu Karibské moře a uprostřed nich se táhne kanál Sira Francise Drakea. Tahle oblast nabízí jachtařům téměř ideální podmínky – stálé větry, průzračné modré moře, celoročně teplé počasí, chráněná kotviště a šňůru ostrůvků, které usnadňují navigaci.

Pár dalších plus pak přidá i pevnina – bílé pláže lemované palmami a vyhlášenými bary, vraky lodí odpočívající na mořském dně, kouzelné vesničky (trvale obydlených je 15 ostrovů), francouzsko-karibská kuchyně a jako bonus výhled na svahy porostlé bougainvilleami. Neobydlené ostrůvky pak nabízejí přírodní scenérie, díky kterým pochopíte, proč mají ostrovy v názvu slovo „panenský“.

alt_text_here

Britské Panenské ostrovy jsou mezi jachtaři hodně oblíbené

 

Britské Panenské ostrovy a hurikány

„Bívíaj“, jak se ostrovům říká (podle BVI, zkratky anglického názvu British Virgin Islands), sice na podzim zdevastovaly hurikány Irma a Maria, ale obnova pokračuje rychlým tempem a turisté se do země opět vracejí – i proto, aby svými penězi podpořili místní obyvatele a jejich snahu vrátit svou zemi do původního stavu. Pojďme se podívat, co nabízejí jachtařům jednotlivé Panenské ostrovy.

 

Tortola: Nákupy a památky

Tortola je největším z Britských Panenských ostrovů, najdete tu i hlavní město Road Town. Kromě nádherných pláží, u kterých můžete i šnorchlovat, rybařit nebo se potápět, a přístavu plného jachet stojí za návštěvu i muzeum lidových tradic, bývalé sídlo guvernéra, palírna rumu Callwood nebo pevnost Fort Burt. Zdejší botanická zahrada J. R. O’Neal Botanic Gardens plná původních i exotických tropických rostlin, s rybníčkem s lekníny a vodopádem patří údajně k nejkrásnějším v Karibiku. Na Main Street zase najdete spoustu obchůdků s místními uměleckými předměty, ale i kořením, džemy, rumy či mýdly.

alt_text_here

Bývalý farmářský dům v Road Town na Tortole

 

Virgin Gorda: Příroda a jacht kluby

Nádherná příroda a skvělé zázemí pro jachtaře – to jsou hlavní přednosti třetího největšího Panenského ostrova. Tiché zátoky, nedotčené pláže, bezpečná kotviště i luxusní jachtařské kluby, z nichž ten asi nejznámější, Bitter End, se bohužel stále ještě vzpamatovává z úderů utržených při řádění hurikánů. Ostrov je protkán stezkami, které vás provedou nádhernými rezervacemi a národními parky, kterých je na Virgin Gorda hned několik – Gorda Peak, Devil´s Bay, Little Fort nebo Spring Bay. Nezapomeňte se zastavit v bývalých měděných dolech a v The Baths, seskupení žulových balvanů, které na pobřeží vytvářejí tajemné jeskyně a bazénky se slanou vodou, v nichž si můžete zaplavat i šnorchlovat.

alt_text_here

Malé bazénky s mořskou vodou v The Baths

 

Anegada: Ráj potápěčů

Anegada je jediným korálovým ostrovem mezi jinak sopečnými Britskými Panenskými ostrovy. Leží trochu stranou od ostatních a obklopují ho překrásné korálové útesy včetně Horseshoe Reef, třetího největšího korálového útesu východního Karibiku. Na potápěče tu čeká bludiště tunelů a příkrých stěn, hojně obydlené rybami a dalšími mořskými živočichy, ale i vraky španělských galeon, pirátských lodí nebo britských válečných plavidel. Kromě potápění a šnorchlování se můžete koupat na některé z liduprázdných písečných pláží, pozorovat vzácné leguány na naučné stezce u Bones Bight nebo se seznámit s exotickým ptactvem u Nutmeg Point. A v neposlední řadě – nezapomeňte ochutnat zdejší langusty, které jsou prý nejlepší z celého Karibiku!

alt_text_here

Na ostrovech je celý rok stabilně teplé počasí

 

Jost Van Dyke: Za jídlem a pitím

Tenhle ostrov, pojmenovaný po holandském osadníku a bývalém pirátovi, potěší ze všeho nejvíc gurmány. Ano, i tady najdete překrásné pláže, rozvaliny starého cukrovaru, jakousi přírodní vířivku, kterou v oblasti East End vytvarovalo moře, ale to, oč tu většině návštěvníků kráčí, je dobré jídlo a pití. Grilované ryby a langusty, pečená selátka, západoindické placky roti, sendviče z létavých ryb… Znalci míří především do dvou vyhlášených barů – do klubu Paradise se chodí na dušené mušle a grilovaná žebírka, zatímco The Soggy Dollar Bar proslul jako místo, kde se zrodil nejznámější míchaný drink Karibiku, The Painkiller!

Chcete se o dovolené na jachtě dozvědět víc? Přečtěte si naše články Dovolená na jachtě? Máme pro vás ty nejlepší destinace pro každý měsíc! nebo 6 důvodů, proč strávit dovolenou na jachtě.

Foto Shutterstock.com, Moorings

 

Chcete s námi vyrazit do Karibiku? Napište nám, ozveme se zpět!

Přečíst více článků