Chcete si užít Chorvatsko na maximum? Vyrazte na one way plavbu z Trogiru do Dubrovníku!

O tom, že Chorvatsko považujeme za jednu z nejkrásnějších jachtařských destinací, už víte. Dnes jsme se rozhodli vám ukázat, že je to také země, která nabízí nespočet opravdu zajímavých one way plaveb. My jsme pro vás vybrali plavbu z Trogiru (případně, chcete-li, z Primoštenu) do starobylého Dubrovníku. Na co se během ní můžete těšit?

Tým Umbrella Yacht   |   24. 2. 2020

One way plavba je ideální příležitostí, jak během jediné dovolené poznat z cílové destinace co možná nejvíce (více se toho dozvíte v našem článku One way plavba: Poznejte Karibik nebo Řecko během jediné cesty!). A proč jsme si tentokrát jako startovní místo vybrali Trogir? Kotví tu totiž naše nejoblíbenější jachta Umbrella Victoria! Kromě ní si ale samozřejmě můžete pronajmout kteroukoli z lodí, které v Chorvatsku nabízíme. Během cesty z Trogiru do Dubrovníku urazíte zhruba 120 až 140 námořních mil. Pokud vyrazíte z Primoštenu, musíte ještě zhruba 25 mil přidat. A během nich na vás čeká spousta okouzlujících míst, která možná úplně promění váš pohled na tuto krásnou zemi.

 

Ostrov Šolta

Tenhle ostrov je přímo jachtařským rájem! Moc „suchozemských“ turistů sem totiž nezavítá, a tak tu milovníci lodí jednoznačně převažují. Na Šoltě si můžete vychutnávat klid, který je jinak na chorvatské pevnině vzácností. Najdete tu kouzelné zátoky i krásné oblázkové pláže, určitě doporučujeme i procházku po souši, příroda je tu nádherná. Zakotvit můžete v Maslinici na západě ostrova a večer strávit procházkou po přístavu korunovanou večeří v některé z restaurací (nezapomeňte si objednat zdejší víno!). Než Šoltu opustíte, můžete prozkoumat i šestici neobydlených ostrůvků, které se rozkládají kousek od Maslinice.

Šolta

Pokud máte rádi klid, určitě si na Šoltě udělejte zastávku

 

Ostrov Brač

Další zastávkou může být hned sousední ostrov Brač. Ten nejvíc proslavila pláž Zlatni Rat (česky se jí říká Zlatý mys nebo Zlatý roh), kterou najdete téměř ve všech žebříčcích nejkrásnějších pláží světa. Kombinace průzračně modrého moře a jemného bílého štěrku ve tvaru rohu je opravdu fotogenická, a proto je také hojně navštěvovaná. Pokud tedy dáváte přednost klidnějším místům, přeplujte do zátoky Lovrecina, jejíž pláž je neméně nádherná, ale přece jen nebývá tak přecpaná. Nejlepší přístav najdete ve městečku Milna, v jehož okolí je také několik zátok s písečnými nebo oblázkovými plážemi, například Lučice, Osibova nebo Maslinova.

Brač

Pláž Zlatni Rat patří k symbolům Brače

 

Město Hvar

Z Brače je to kousek na ostrov Hvar, jehož stejnojmenné hlavní město je naším dalším tipem. Zdejší přístav je často pro zakotvení nedostupný, využít ale můžete například marínu Palmižana a do Hvaru se přepravit vodním taxi. Samotný Hvar je historický skvost, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Určitě se vydejte do pevnosti Španjola, ze které je nádherný výhled nejen na město, ale i na nedaleké Paklené ostrovy, které mimochodem také můžete navštívit. Ostrov Hvar si ale určitě zaslouží, abyste mu věnovali větší pozornost. Najdete tu mimo jiné tajemné jeskyně se smaragdově-tyrkysovými vodami, ve kterých si můžete zaplavat, nebo vesničku Sveta Nedelja s nádhernou pláží. A pokud máte dost času, kousek od města Hvar leží ostrov Sveti Klement, jehož zátoky nabízejí krásné koupání!

Hvar

Hvar je jedním z nejhezčích historických měst v celém Chorvatsku

 

Poloostrov Pelješac

Došlo vám na palubě víno? Naštěstí máte při cestě poloostrov Pelješac! Právě tady se totiž rodí ta nejlepší chorvatská červená vína – Dingač, Postup, Plavac a dezertní Prošek. Zásoby si můžete nakoupit při procházce po poloostrově, při které doporučujeme spojit ochutnávání vín ve zdejších sklepích s degustací místní kuchyně. Najdete tu samozřejmě i krásné pláže, jedna z nich leží například mezi městečky Orebić a Viganj na jihu poloostrova. Viganj je také vyhlášenou lokalitou pro windsurfing a kiting!

Pelješac

Z poloostrova Pelješac pocházejí ta nejlepší červená vína

 

Město Korčula

Z Orebiće můžete přeplout na protější Korčulu, konkrétně do jejího třetího největšího městečka Korčula. Jeho historické centrum, soustředěné na vyvýšeném poloostrůvku a obehnané kamennými hradbami, připomíná v lecčems Dubrovník. A zatímco na Pelješacu jste mohli doplnit zásoby červeného vína, na Korčule k nim můžete přidat i lahodná vína bílá. A také olivový olej či suvenýry z levandule.

Korčula

Korčula je dalším architektonickým skvostem

 

Ostrov Mljet

Mljet je nejzelenějším z chorvatských ostrovů – 72 procent jeho plochy pokrývají lesy. Ty nejcennější přírodní scenerie najdete na severozápadním cípu ostrova, kde se rozkládá národní park. Doporučujeme vám zakotvit v přístavech Polače nebo Pomena a udělat si do něj výlet. V parku najdete krásné jeskyně (třeba Odysseovu jeskyni nebo Movriču), ale především Velké a Malé jezero. Tyto původně krasové doliny na území národního parku postupně zaplavila mořská voda, která sem proudí průlivem Soline. Ve Velkém jezeře navíc leží i maličký ostrůvek Svaté Marie, na kterém si můžete prohlédnout benediktinský klášter z 12. století i kostelík zasvěcený Panně Marii. Z Polače i Pomeny vás k jezerům dovedou značené cesty. Další stezky vás pak provedou po březích nebo třeba k vyhlídkovému místu Montokuc, ze kterého je krásný výhled na národní park, sousední Pelješac i Korčulu. A pokud jde o koupání, krásné písečné pláže najdete třeba v okolí vesničky Babino Polje nebo na jihovýchodně u obce Saplunara.

Mljet

Nejzelenější chorvatský ostrov, to je Mljet

 

Na one way plavbu z Trogiru do Dubrovníku můžete vyrazit třeba na palubě luxusního motorového katamaránu Umbrella Victoria, vybírat ale můžete i z dalších jachet a lodí. Podle vašeho přání i časových možností vám také rádi doporučíme konkrétní trasu. A pokud byste přece jen trochu váhali, jestli je Chorvatsko tou pravou destinací pro vaši dovolenou, přečtěte si náš článek Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano!

Umbrella Victoria

Jednou z lodí, které si můžete pronajmout, je i Umbrella Victoria

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Chorvatska? Napište nám!

Přečíst více článků