Chcete vidět divoký Karibik? Zamiřte do Belize!

Rádi byste se vydali do Karibiku, ale strávit celou dovolenou jen koupáním a opalováním se na plážích je pro vás trochu nuda? Pak pro vás máme tip na ideální destinaci: Belize. Tahle země vás nenechá vydechnout. Potápění, treky do džungle a k mayským památkám, výlety na kajaku… Takhle vypadá původní, divoký Karibik!

Team Umbrella Yacht   |   3. 9. 2018

Belize je malá středoamerická země schovaná na břehu Honduraského zálivu mezi Mexikem a Guatemalou. A zatímco většina karibských ostrovů jakožto turistické ráje lákají na krásné pláže a koupání, Belize je ideální pro cestovatele, kteří touží po aktivnější dovolené. I když – krásné pláže samozřejmě najdete i tady!

Kromě nich je tu ale i něco, díky čemu je Belize jednou z nejlepších lokalit pro potápění – jeho pobřeží totiž lemuje Belizský bariérový útes, po Velkém bariérovém útesu druhý největší korálový útes na světě. Je dlouhý 300 kilometrů, a je dokonce zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Korálový útes lemuje celé pobřeží Belize, takže můžete celou dovolenou plachtit od jednoho úžasného místa ke druhému a každý den objevovat něco jiného – šnorchlovat, potápět se, projet se kolem pobřeží na kajaku, nebo se přece jen chvíli opalovat na jedné z krásných pláží. Kolem korálového útesu je navíc rozeseto na 450 menších ostrůvků a tři podmořské atoly, takže podmínky pro plavby lodí jsou tu opravdu skvělé.

Belize Tobacco Caye

Maličký ostrůvek Tobacco Caye obejdete za dvacet minut

Belize Caye Caulker

Barevná ulice Playa Asuncion na ostrově Caye Caulker

 

Modrá díra do země

Bezkonkurenčně největším lákadlem je pro potápěče samozřejmě Velká modrá díra – téměř dokonale kruhový krasový závrt o průměru 300 metrů, skrytý pod hladinou moře uprostřed atolu Lighthouse. Původně tu byla (tehdy ještě nad hladinou oceánu) krasová jeskyně, která vznikla už v dobách ledových. Když mořská voda zhruba před 15 tisíci lety rozpustila vápencovou horninu, jeskyni se probořil strop a vznikl současný závrt. Vzniklou jámu postupně celou zaplavilo moře, ale pořád ještě ji lemuje tenký pás země vystupující nad hladinu.

Teď tedy tato místy až 124 metrů hluboká díra nabízí fascinující podívanou – pod převisy na okraji závrtu jsou pořád ještě původní krápníky, během potápění tu kromě jiného můžete potkat i žraloky bělavé, kteří v bývalé jeskyni žijí. Žraloků si v Belize vůbec užijete dost – při šnorchlování či potápění tu můžete vidět i žraloky vouskaté, a dokonce i největšího zástupce tohoto druhu, žraloka obrovského. Stejně jako rejnoky, kapustňáky, kanice itajara nebo manty.

Belize Velká modrá díra

Velká modrá díra vypadá impozantně i ze vzduchu

Belize San Pedro Ambergris Caye

Korálový útes u města San Pedro na ostrově Ambergris Caye

 

Za jaguáry do džungle

Pokud chcete spojit šnorchlování s jízdami na kajaku a koupáním na jedněch z nejkrásnějších pláží Belize, zamiřte na South Water Caye. Malý ostrůvek přímo v srdci největší belizské mořské rezervace, na kterém mimo jiné najdete i vyhlášenou pláž Pelican Beach. A jestli milujete rybaření, nadchnou vás vody u ostrůvku Wippari Cay, ze kterého vyplouvají naše lodě – jde o nejlepší rybářskou lokalitu v Belize! Zatímco se budete věnovat svému koníčku, vaši nerybařící spolucestující mohou šnorchlovat. S trochou štěstí při tom potkají i delfíny.

Belize vyniká i počtem přírodních rezervací – chráněná území, zahrnující i jedny z posledních oblastí původního středoamerického tropického pralesa, tvoří 40 procent plochy země. Žije tu spousta divokých zvířat, od opic přes tapíry, pásovce, leguány, desítky druhů ptáků i netopýrů až po jaguáry a oceloty. Málokde na světě uvidíte tak zachovalou divokou přírodu.

Belize prales

Vyrazte na trek původním tropickým pralesem!

Belize paddleboard Caye Caulker

V tyrkysovém moři u Caye Caulker můžete zkusit i paddleboard

 

Po stopách Mayů

Belize byla od 3. do 9. století součástí Mayské říše, potomci Mayů dodnes tvoří 10 procent obyvatelstva. Během výletů do vnitrozemí tak můžete poznat nejen krásnou belizskou přírodu, ale právě i pozůstatky mayské civilizace. V džungli se skrývají ruiny chrámů mayského města Altun Ha, chrám Lamanai (cesta k němu vede po řece New River) nebo obřadní místo Xunantunich (dostupné po řece Mopan).

A příjemný bonus na konec? Přístaviště v Belize jsou malá a množství jachet omezeno, takže si můžete být jisti, že tady budete přírodě tak blízko, jak jen můžete být!

Belize Mayové Xunantunich

Z mayského obřadního místa Xunantunich se dochovaly jen ruiny

Belize

Na návštěvu Belize jen tak nezapomenete

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Belize? Napište nám!

Přečíst více článků