Korfu. Ostrov, který si zamilovala nejen slavná Sissi

Je to nejzelenější z řeckých ostrovů, což mu vysloužilo přízvisko „Smaragdový“. Nabízí poklidnou plavbu ve vodách s menšími vlnami, takže je ideální třeba pro rodiny s dětmi. Žijí na něm nesmírně pohostinní lidé, kteří navíc umí báječně vařit. A navrch si tu užijete senzační koupání v průzračně tyrkysovém moři. Řeč je o Korfu, nejsevernějším z velkých řeckých ostrovů v Jónském moři!

Tým Umbrella Yacht   |   19. 3. 2020

Jónské moře je jednou z nejhezčích destinací pro plavbu na lodi v Evropě (jak si ostatně můžete přečíst i v článku Chcete zažít iluzi dokonalého světa? Vyplujte do Jónského moře!). A aniž bychom chtěli jakkoli opomíjet krásy Lefkády nebo Zakynthosu, dnešní článek věnujeme jen a pouze Korfu.

Korfu

Na Korfu si nechala postavit vlastní palác i císařovna Sissi

 

Korfu je díky příznivým klimatickým podmínkám méně vyprahlý než většina řeckých ostrovů. Pokrývá ho hustá vegetace, hlavně olivovníky, jehličnany, eukalypty, citrusovníky či palmy, najdete tu také spoustu kvetoucích rostlin včetně orchidejí. Pobřeží je dlouhé přes 200 kilometrů se spoustou zátok, odlehlých pláží a jeskyní. A výhodou ostrova je i to, že se z něj dobře plánují výlety – ať už na pevninu do Pargy nebo městečka Sivota (kde najdete skvělé pláže), nebo na nedaleký ostrůvek Paxos.

 

Staré město vás okouzlí

Pláže na Korfu (nebo chcete-li Kerkyře) jsou sice lákavé, ale určitě si udělejte čas také na návštěvu stejnojmenného hlavního města. Jeho stará část je zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO a k vidění je tu toho opravdu hodně. Ve městě najdete třeba dvě benátské pevnosti (Starou a Novou), Královský palác nebo kostel Sv. Spiridona, patrona ostrova. Poobědvat nebo jen tak posedět můžete třeba na kolonádě Liston (doporučujeme restauraci Aegli) nebo v některé z taveren v křivolakých uličkách města.  

Korfu

Promenáda Liston byla vybudována jako kopie pařížské Rue de Rivoli

Kousek od hlavního města navíc leží poloostrov Kanoni, poblíž kterého najdete dva malé ostrůvky. Na jeden z nich můžete dojít po mole a najdete na něm malebný klášter Vlacherna. Hned vedle je ostrov Pontikonisi, na němž najdete pro změnu klášter Pantokrator. Oba patří k nejfotografovanějším budovám na Korfu. A pokud popojedete ještě o kousek na jih, můžete si prohlédnout i Achillion, zámek, který si nechala postavit rakouská císařovna Alžběta „Sissi“ Bavorská. Nebyla zdaleka jedinou slavnou tváří, která je s ostrovem spjatá. Na Korfu se mimo jiné narodil princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., a část dětství tu strávil i slavný spisovatel Gerald Durrell, který na ostrov často vzpomínal ve svých knihách.  

Korfu

Klášter Vlacherna leží na malém ostrůvku

 

Pláže? Vyberte si!

Na Korfu je krásných pláží tolik, že je těžké vybrat pro vás jen pár tipů! Na severozápadě ostrova najdete krásnou půlkruhovou Agios Georgios, která je dlouhá několik kilometrů. A na jejím severním cípu leží další kráska známá z pohlednic – Porto Timoni. Když popojedete ještě kousek na jih, narazíte na městečko Paleokastritsa. Jeho okolí bývá považováno za nejkrásnější část Korfu. Kromě hlavní pláže tu mezi skalisky najdete řadu zátok s odlehlejšími, ale neméně krásnými plážemi, ze kterých se vám nebude chtít odplouvat!

Korfu

Pláže v Paleokastritsa patří k nejkrásnějším na Korfu

Na severním pobřeží ostrova pak leží letovisko Sidari se slavnou pláž schovanou v Canal d'Amour, neboli Kanále lásky. K tomuto průplavu, který do skály vymlela mořská voda, se váže slavná legenda. Ta praví, že když tudy spolu proplavou muž a žena, zamilují se do sebe. O zamilované páry, které si tu touží pojistit své štěstí, tu tak není nouze. Navíc jsou tu i krásné podmořské jeskyně, které můžete prozkoumat. Velmi podobná divoká skaliska jsou k vidění i u nedalekého mysu Drastis. I tady najdete krásné, o poznání klidnější pláže, i když moře je tu o něco studenější.

Korfu

Skaliska u mysu Drastis nabízejí mnohem divočejší scenérie

 

A poslední dobrá zpráva? Na Korfu létá z Prahy letadlo dvakrát denně, takže pokud jste se rozhodli, že letos v létě vyplujete do Jónského moře, můžete ihned začít spřádat plány!

V této destinaci vám můžeme nabídnout třeba zbrusu nový Lagoon 40 (rok výroby 2019/2020), na kterém se může plavit až 12 lidí. V oblíbeném prázdninovém termínu od 4. července zaplatíte za týdenní pronájem 4940 eur (plus 240 eur poplatky, případně 1190 eur za služby kapitána). Pokud by vás lákala krásná one way plavba z Lefkády na Korfu ve stejném termínu, zaplatíte za pronájem stejného katamaránu 4730 eur (plus 240 eur poplatky a 1190 eur za služby kapitána). Pro milovníky plachetnic tu máme Oceanis 41.1, za jejíž týdenní pronájem zaplatíte 2820 eur (plus 130 eur poplatky, případně 1190 eur za služby kapitána). A pokud jste se na lodi ještě nikdy neplavili, přečtěte si náš článek Dovolená na lodi. Jak vlastně probíhá?

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Řecka? Napište nám!

Přečíst více článků