Martinik z paluby jachty? V lednu je to nejlevnější!

Toužíte poznat tento „ostrov květin“, jak ho nazvali karibští indiáni, z paluby jachty? Ideální doba, kdy vyrazit na Martinik, je od prosince do dubna. Pokud ale máte přece jen trochu omezenější rozpočet, naplánujte si cestu na leden! Právě tehdy jsou totiž ceny za letenky i pronájem jachet nejnižší.

Tým Umbrella Yacht   |   2. 11. 2017

Martinik, který je součástí souostroví Malých Antil a leží mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika, má pro Evropana obrovské kouzlo hned z několika důvodů. Nabízí tradiční karibský „balíček“ překrásných pláží (na jihu a východě bílých, na severu díky sopečné aktivitě s tmavým až černým pískem), teplého moře, pohodových lidí a dobrého jídla. Navíc vás tu nikdy nezklame počasí – je tu totiž po celý rok stabilně krásně.

K tomu si ale přidejte hodně evropského vlivu, protože Martinik je francouzský zámořský department. V praxi to znamená přece jen evropštější úroveň služeb, bezpečnosti nebo francouzský sortiment potravin v obchodech. A samozřejmě – rum. Prý nejlepší na světě!

 

Utrhněte si pilník na nehty!

Madinina, tak zněl původní název, který dali Martiniku jeho karibští obyvatelé. A přízvisko „ostrov květin“ opravdu sedí, bujnou tropickou vegetaci tu můžete obdivovat při různých výletech i v botanických zahradách. Pokud do některé zamíříte, určitě si vezměte průvodce – dozvíte se tak spoustu nečekaných zajímavostí, například kterou rostlinu lze použít jako pěnu na holení, co je dobré  po holení, jaká květina nahradí parfém nebo repelent a jakými listy si můžete zapilovat nehty!

alt_text_here

Jediná pláž s tmavým pískem na jihu ostrova je v zátoce Noire

 

I výlety vám doporučujeme – na svahy kopců a hor porostlé deštným pralesem, k sopce Mont Pelée, k některému z mnoha vodopádů nebo kolem banánových či třtinových plantáží. Povinností je i návštěva některé z desítek destilérií pálících rum či turismem nedotčených rybářských vesniček. Ostatně – svoboda vydat se kdykoli kamkoli budete chtít je jednou z hlavních předností pobytu na jachtě! (Více se dozvíte v článku 6 důvodů, proč strávit dovolenou na jachtě).

 

Kam vás svezeme?

Okolí Martiniku mají naši kapitáni projeté křížem krážem, a právě proto vám z něj dokážeme ukázat to nejlepší. Víme, které pláže jsou nejkrásnější, a přitom na nich budete prakticky sami (včetně slavné Les Salines), kde se kromě koupání můžete věnovat i kittingu (Michel na Cap Chevalier) i které okolní ostrovy stojí za návštěvu (soukromý Mustique, na němž žijí jen milionáři a filmové hvězdy a jejich zaměstnanci, Mayreau, Bequia, Union Island, Svatá Lucie, Svatý Vincenc nebo Palm Island s jednou z nejkrásnějších pláží, jaké jste kdy viděli).

Důležitá je i znalost míst, kde se hezky šnorchluje. Hejna barevných rybek, rejnoci, jehly, ale i mořské želvy, hvězdice nebo žraloci – to vše tu můžete spatřit. A když budete mít opravdu velké štěstí, můžete z lodě zahlédnout i velrybu!

alt_text_here

Dlouhé bělostné pláže a tyrkysové moře. To je Martinik.

 

Vzhledem k tomu, že jde o domovinu rumu, nepodstatná není ani znalost místních restaurací a barů. A ty známe opravdu dobře, věřte nám! Víme, kde se dobře najíte, kde míchají lahodné drinky i kam se chodí bavit místní muzikanti, a vy si tak budete moci poslechnout místní hudební specialitu steel pan – hru na plechové barely.

Ostatně – zkušený kapitán je požehnání i z dalších důvodů. Posuďte sami!

 

Proč je důležité mít dobrého kapitána?

Zná místní zvyky a dokonale ovládá techniku smlouvání. Hlavně na ostrovech jižně od Martiniku se vám zdejší lidé budou skoro nepřetržitě snažit něco prodat – ovoce, korálky, kokosy, ryby, langusty… Když už vám bude trapné se s dotěrnými prodavači handrkovat, nechte to s klidem na něm. Ví jak na ně.

Je to mistr rybář s mistrem kuchařem v jednom. Nejenže cestou stihne nalovit pár ryb (tedy pokud zrovna berou!), ale taky je umí luxusně připravit. A mimo to vám ukáže, jak se jí různé místní speciality (například langusty).

I naprosté laiky rychle naučí základní pravidla jachtaření, takže nezávisle na svém věku nebo fyzické kondici si pobyt na jachtě či katamaránu užijete.

Zlákal vás Martinik?

Foto: Shutterstock.com

Přečíst více článků