Nejkrásnější moře pro vaši dovolenou na jachtě

Jachtaření je krásné všude! Některá moře jsou ale přeje jen o kousek hezčí – hlavně pokud se chystáte na svou první dovolenou na lodi. Počet slunečních dní, počasí, okolní příroda, to vše rozhoduje o tom, jak se vaše plavba vydaří. Proto vám přinášíme přehled těch nejlepších moří pro plavbu na jachtě. Pokud nemáte úplně jasno, kam chcete vyrazit, s žádným z těchto tipů neuděláte chybu!

Tým Umbrella Yacht   |   22. 7. 2021

Jaderské moře

Jaderské moře je součástí Středomoří a největší část jeho břehů zabírají Itálie s Chorvatskem. Jachtu ale můžete zakotvit také například ve Slovinsku nebo Černé Hoře. Mezi západním a východním pobřežím je velký rozdíl – zatímco to západní je strmé a nehostinné, u východního pobřeží najdete více než tisícovku ostrovů s těmi nejkrásnějšími lokalitami pro plavby jachtou (přečíst si o nich můžete například v našem článku (Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano!). Navíc je tu relativně předvídatelné počasí a díky své poloze je chorvatská část Jaderského moře vhodná i pro začátečníky, kteří na loď vyrážejí poprvé.

Na Jadran doporučujeme vyrazit od konce dubna do konce září. Vrcholem sezony je pak červen, červenec a srpen, kdy je tu nejtepleji, zároveň jsou ale také nejvyšší ceny za pronájmy lodí. Vyrazit sem ale můžete klidně i po sezoně v říjnu. Počasí je sice proměnlivější, ale moře je pořád krásně teplé. V Chorvatsku je celá řada marín, v nichž vám rádi pronajmeme plachetnici nebo katamarán, namátkou třeba Trogir, Split, Dubrovník, Kaštela nebo Šibenik. Spoustu tipů na to, kam přesně vyrazit, najdete na našem blogu!   

alt_text_here

V Chorvatsku vám rádi pronajmeme i naši luxusní jachtu Umbrella Victoria

 

Egejské moře

Egejské moře se rozkládá mezi Řeckem a Tureckem a najdete v něm přes 6000 ostrovů, z nichž nejznámější jsou Rhodos, Santorini, Naxos nebo Kos. Sezona v této části Středozemí je o něco delší než v Chorvatsku, vyrazit sem můžete klidně i začátkem listopadu. Teploty jsou tu ideální, jen od poloviny května do poloviny září si musíte dávat pozor na vítr Meltemi, který občas umí pozlobit. Také o trasách v Egejském moři už jsme na našem blogu psali, přečíst si můžete třeba článek o vyhlášeném ostrově Mykonós, kam se přes léto sjíždí smetánka, nebo o souostroví Sporady, které je známé pro změnu z filmů Mamma Mia a je ideální pro dovolenou s dětmi (více v článku Řecké Sporady. Ideální destinace pro rodinnou plavbu!).

alt_text_here

Kos patří k nejznámějším řeckým ostrovům v Egejském moři

 

Jónské moře

Jónské moře, podle mnohých vůbec nejlepší evropská destinace pro plavbu s rodinou. Krásné počasí, klidné, tyrkysové moře, zelené ostrovy, pohodové zátoky s překrásnými plážemi, památky a pohostinní Řekové. Najdete tu ostrovy jako Korfu, Kefalonie, Zakynthos nebo Lefkáda, které jste už možná navštívili jako „suchozemští“ turisté, ale věřte nám, při plavbě na jachtě je ten zážitek ještě lepší. Také v Jónském moři trvá sezona až do listopadu, a navíc je tu moře ještě o něco teplejší než v moři Egejském. Tipy na to, kam vyplout, najdete v našich článcích Chcete zažít iluzi dokonalého světa? Vyplujte do Jónského moře! a Lefkáda: Objevte nejkrásnější pláže Řecka!

alt_text_here

Pohoda v zátoce u pláže Voutoumi na Antipaxu

 

Tyrhénské moře

Tahle podmanivá část Středozemního moře patří skoro celá Itálii. Kromě Italů se z vod Tyrhénského moře mohou radovat už jen Francouzi, kteří jsou doma na ostrově Korsika. Tahle část Středozemí je ideální pro plachtění, střídá se tu hned několik větrů. Vyrazit sem můžete od března do listopadu, v létě je tu průměrná teplota příjemných 23 °C. Pokud milujete pláže, namiřte svou jachtu k břehům Sardinie nebo Korsiky (více se o nich dozvíte v článcích Sardinie. Tyhle pláže vám vyrazí dech! a Top 8 nejkrásnějších pláží Korsiky). Pokud se kromě koupání a opalování také rádi noříte do historie, neměli byste minout Sicílii (a náš článek Sicílie: Vydejte se nazpět časem do antických dob!)

alt_text_here

Na Sardinii najdete jedny z nejkrásnějších pláží na světě

 

Karibské moře

Jezdíte k moři raději v zimě? Žádný problém! Jen si v tom případě vyhraďte více času na čtení, protože o Karibiku máme na blogu opravdu hodně článků:-) Není divu, je to místo jachtingu zaslíbené a díky koloniální minulosti zdejších ostrovů tu najdete obrovský pelmel kultur. Sezona tu trvá od prosince do dubna a moře je bez nadsázky překrásné – a také rozlehlé. Není možné ho proplout celé najednou, a tak si budete muset vybrat konkrétní destinaci, kterou chcete poznat. Budou to Britské Panenské ostrovy (Britské Panenské ostrovy: Proč si tu jachtaři plní své sny?), Grenadiny (Grenadiny. Vydejte se po stopách Pirátů z Karibiku!), Svatá Lucie (Svatá Lucie. Vaše příští destinace!) nebo třeba divoké Belize (Chcete vidět divoký Karibik? Zamiřte do Belize!)?

alt_text_here

V Karibiku na vás čeká tyrkysové moře, laguny a nádherné pláže

 

Andamanské moře

A na závěr zamíříme do Asie. K Andamanskému moři mají přístup Indie, Myanmar, Thajsko, Indonésie a Malajsie, ale mezi jachtaři je nejoblíbenější právě thajská část. Plavbu na jachtě si tu nejvíc užijete od listopadu do března, kdy není období dešťů. Právě Thajsko přitom patří k zemím, které turistům, kteří ho poznávají na lodi, nastavuje úplně jinou tvář než těm suchozemským – namísto přeplněných „profláknutých“ letovisek můžete poznávat ty nejkrásnější části země, užívat si moře i skvělou kuchyni. Tipy a inspiraci můžete načerpat třeba v článcích Thajsko? Nasměrujte svoji jachtu do těchto nádherných míst!, Thajsko: Vydejte se z Phuketu do Langkawi nebo Thajský Phuket skoro bez turistů? Objeďte ho na jachtě!

alt_text_here

Zátoka Loh Samah na thajském ostrově Phi Phi Leh

Foto: Shutterstock.com

Chcete s námi vyrazit na jachtu? Napište nám!

Přečíst více článků