Plavba ve společnosti delfínů a velryb? Vydejte se do Cortézova moře!

Jacques-Yves Cousteau tohle místo nazval „akváriem světa“. Vody Kalifornského zálivu, nebo chcete-li Cortézova moře, jak se mu přezdívá, jsou jednou velkou podmořskou rezervací. Pokud sem vyrazíte na lodi (což vám vřele doporučujeme), nikdy nebudete sami – společnost vám budou dělat delfíni, velryby i zvědaví lvouni!

Tým Umbrella Yacht   |   14. 5. 2018

Cortézovo moře odděluje Kalifornský poloostrov od mexické pevniny a lemuje ho na 4000 metrů pobřeží. Většina plochy (ať už v moři, na pevnině nebo na ostrovech) je chráněným územím. Cortézovo moře je totiž jedním z nejméně poškozených vodních ekosystémů na světě, díky čemuž se dostalo i na seznam přírodního dědictví UNESCO. Pro vás to znamená, že budete mít na cestě nevšední společníky!

 

S delfíny po boku

V zálivu žije více než 40 procent všech druhů mořských savců a kytovců – při své plavbě tu můžete potkat delfíny, lvouny, keporkaky, plejtváky obrovské, plejtvákovce šedé nebo třeba kriticky ohroženou sviňuchu kalifornskou, která nežije nikde jinde na světě. A k tomu ještě obrovské množství ryb a vodních ptáků a na pevnině, kterou z velké části tvoří Sonorská poušť, i krásné sukulentní rostliny.

Pro jachtaře je výchozím bodem La Paz a nedaleká pláž Balandra. I když La Paz nabízí spoustu zážitků, od skvělého jídla přes šnorchlování a potápění, pro mnohé je právě Balandra tím nejsilnějším. Díky tomu, že je součástí chráněné rezervace, nenajdete na ní ani turistická letoviska, ani uřvané diskotéky. Jen kilometry a kilometry bělostného písku lemované tyrkysovým mořem, dřevěné slunečníky, pár prodejců občerstvení a naprostý klid. Podle velké části návštěvníků patří Balandra nejen k nejkrásnějším plážím Mexika, ale i světa.

alt_text_here

Balandra patří k nejkrásnějším plážím Mexika, a nejspíš i světa

 

Potápění se lvouny

Ostrov Isla Espíritu Santo leží kousek od La Paz a je to skvělá lokalita pro projížďky na mořském kajaku nebo pro potápění. Za zmínku určitě stojí Million Dollar Point – místo, kam americká armáda po druhé světové válce shodila do moře armádní techniku, kterou se jí nepodařilo prodat. Jsou tu také nádherné pláže a jeskyně, stejně jako na sousedním ostrově Isla Partida.

Právě na Isla Partida, v Los Islotes, žije populace lvounů – šnorchlování v jejich společnosti bude rozhodně patřit k největším zážitkům vašeho života! Odpočinout si pak můžete třeba na pláži Ensenada Grande, kterou Travel Magazine označil za nejhezčí pláž Mexika a jednu z 12 nejkrásnějších pláží světa. 

alt_text_here

Delfíni, velryby, lvouni, ti všichni vám budou dělat společnost

Drsné útesy a zátoky vytesané hluboko do pevniny také přímo vybízejí k pěší procházce po skalnatém pobřeží. Můžete během ní pozorovat racky, hnědé pelikány, volavky a tereje modronohé. Anebo se – pokud nefandíte turistice ani potápění – můžete klidně povalovat na flybridge (například s drinkem zahrnujícím tequillu v ruce) a vychutnávat si pohled na mořské savce a rybky proplouvající pod nasvícenou lodí.

Užívat si krásných pláží, nových vodních kamarádů, potápění nebo šnorchlování můžete i na Isla San Francisco, Isla Carmen, Isla Monserrate i na mnoha dalších ostrovech Kalifornského zálivu. Ať už zakotvíte v kterékoli zátoce, jedno je jisté – jen málo míst na světě vám nabídne silnější cestovatelské zážitky.

alt_text_here

Jedna ze zátok a pláží na ostrově Isla Espíritu Santo

Foto: Shutterstock.com

Přečíst více článků