Rodinná dovolená na jachtě? Máme tipy na nejlepší plavby v Chorvatsku i Řecku

Rádi byste své rodině letos zajistili bezpečnou, ale přitom nezapomenutelnou dovolenou? V čase restrikcí spojených s pandemií koronaviru je to sice obtížnější, ale ne neřešitelné. Nejbezpečnější formou dovolené totiž zůstává plavba na jachtě. Trávíte ji v soukromí vlastní lodi, jen se svou rodinou či přáteli. A navíc ji pořídíte za zhruba stejné peníze jako dovolenou v hotelu. Jaké trasy v chorvatských a řeckých vodách jsou pro rodinnou plavbu s dětmi nejlepší?

Tým Umbrella Yacht   |   27. 4. 2021

Během týdenní plavby teoreticky nemusíte přijít do kontaktu s nikým kromě vlastní rodiny (a vašeho kapitána), stejně tak se nemusíte dotknout nohou pevniny. Anebo si naopak můžete užívat nejen lodě a všech kratochvílí, které nabízí, ale můžete také vyrážet na procházky po ostrovech, navštěvovat plážové bary a restaurace a nechat děti řídit v plážových klubech.

Na rodinnou plavbu bychom vám určitě doporučili plachetnici či katamarán vybavený vodními hračkami, od paddleboardů přes vodní wake až po kruhy na tahání nebo přídavné vodometné čluny. Hodí se také šnorchly či potápěčské vybavení, děti milují také sítě, které jsou na katamaránech natažené mezi oběma trupy. Dokáží na nich strávit hodiny!

V dnešním článku vám přinášíme tipy na pět plaveb ideálních pro rodiny s dětmi. V každé destinaci máme k dispozici celou řadu lodí v různých cenových relacích, ale pro ukázku vám vždy ke každé plavbě přidáme jeden termín i s cenou. Pokud by vás plavba zaujala, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám navrhneme loď podle vašich finančních možností, počtu osob i termínu dovolené. 

 

Chorvatsko: Split/Trogir – Šolta, Hvar a Vis

Pokud plujete s menšími dětmi, doporučujeme vám plavbu s krátkými přejížďkami, která nabídne vašim dětem spoustu zážitků a aktivit. Přece jen – mnohahodinové výhledy na širé moře během dlouhých plaveb ocení menší děti mnohem méně než dospělí. Vyzkoušet můžete například osvědčenou plavbu kolem ostrovů Šolta, Hvar a Vis. Jachtu si pronajmete ve Splitu či v Trogiru, a během týdne můžete dokonale prozkoumat oblíbené chorvatské ostrovy i jejich okolí.

Každý z nich je trochu jiný. Šolta nebo Vis nabízejí více klidu a soukromí (O Visu se dozvíte víc v našem článku Překrásné pláže, klid a skvělé víno? Přesně to nabízí chorvatský Vis), Hvar má zase krásné historické centrum. A na všech najdete spoustu pláží, zátok, kde budete mít dostatek soukromí, nebo tam na vás naopak čekají půjčovny všech možných vodních hraček, ale také obchůdky a kvalitní restaurace.

Tip na loď: MY 44 (pojme až 6 osob), týden od 26. června 2021: 11 799 EUR

alt_text_here

Nenechte si ujít ani Paklené ostrovy v těsné blízkosti Hvaru

 

Chorvatsko: Trogir – Dubrovník

Jestli toho ale během týdenní plavby chcete vidět víc, doporučujeme vám takzvanou one way plavbu, při které si půjčíte loď v jedné maríně, a vrátíte ji na konci své cesty v úplně jiném přístavu. Vyzkoušet můžete například one way z Trogiru do Dubrovníku. Zastávku si můžete udělat na ostrovech Šolta i Brač, prohlédnout si historické centrum městečka Hvar, nakoupit si skvělé červené víno na poloostrově Pelješac nebo si užít nádhernou přírodu ostrova Mljet. Uvidíte, že krásných zážitků si z téhle plavby přivezete spoustu. Ne náhodou jsme jí na našem blogu věnovali celý článek nazvaný Chcete si užít Chorvatsko na maximum? Vyrazte na one way plavbu z Trogiru do Dubrovníku!

Tip na loď: Lagoon 40 (pojme až 8 osob), týden od 12. června 2021: 4399 EUR

alt_text_here

Dubrovník je krásné historické město, které určitě stojí za návštěvu

 

Chorvatsko: Dubrovník – Mjlet/Korčula

Máte rádi přírodu a rádi byste spojili dovolenou na moři s procházkami po pevnině? Mljet je mezi chorvatskými ostrovy výjimečný – 72 procent jeho plochy totiž pokrývají lesy, což z něj dělá nejzelenější ostrov téhle přímořské země. Plavbou kolem Mljetu můžete strávit klidně několik dní. Výlety si můžete udělat k některé z jeskyní (třeba Odysseově či Movriču), a rozhodně také k Velkému a Malému jezeru. Turistických stezek je na ostrově celá řada, stejně jako krásných pláží. Chcete vědět víc? Přečtěte si článek Mljet: Zelená perla Chorvatska. A až se nabažíte klidu a zeleně, přeplujte k sousední Korčule, jejíž historické centrum je nádherné!

Tip na loď: Oceanis 48 (pojme až 10 osob), týden od 4. září 2021: 3590 EUR

alt_text_here

Na Mljetu najdete místa, kde vás nebude rušit vůbec nikdo

 

Řecko: Jónské moře

Rádi byste vzali děti na jachtu do Řecka? Jónské moře je tou správnou volbou! Oblast kolem ostrovů Lefkáda, Kefalonie a Zakynthos je vyhlášená klidným mořem a mírnými větry, a proto je ideální právě pro pohodovou, rodinnou plavbu. Navíc – přestože jsou v Řecku pro jachting vynikající podmínky (včetně vybavenosti marín a servisu pro jachtaře), je finančně dostupnější než celá řada dalších středomořských destinací.

Během plavby v Jónském moři můžete vybírat mezi desítkami odlehlých zátok s krásnými plážemi. Moře je tu teplé, přístaviště většinou zdarma a typické řecké taverny nemají chybu. Ostrovy v Jónském moři jsou zelenější než většina ostrovů, což slibuje příjemné procházky po souši, a najdete tu samozřejmě i spoustu antických a benátských památek. Zaujali jsme vás? Přečtěte si článek Chcete zažít iluzi dokonalého světa? Vyplujte do Jónského moře!

Tip na loď: Oceanis 41.1 (pojme až 6 osob), týden od 21. srpna 2021: 2565 EUR

alt_text_here

Pláž Fteri na Kefalonii. I to může být jeden z cílů vaší plavby!

 

Řecko: Sporady

Máte raději Egejské moře? Pak vám doporučujeme Sporady. Výchozím bodem plavby je ostrov Skiathos. Že vám to jméno něco říká? Ale jistě, na něm i na sousedním ostrůvku Skopelos se natáčel slavný film Mamma Mia! Sporady lákají rodiny s dětmi podobnými podmínkami, jaké najdete v Jónském moři – předně ve zdejších zátokách a na plážích není narváno, takže si tu užijete spoustu klidu a soukromí. A pak, ostrovy jsou dobře chráněny před severním větrem, což slibuje klidnou plavbu.

I ten zbytek je ale dost podobný – spousta zátok, nádherné moře i krásné pláže, milí lidé a senzační jídlo. To všechno jsou důvody, proč se i Sporady dočkaly samostatného článku na našem blogu. Najdete ho zde – Řecké Sporady. Ideální destinace pro rodinnou plavbu!

Tip na loď: Lagoon 42 (pojme až 8 osob), týden od 10. července 2021: 5790 EUR

alt_text_here

Na Skopelu můžete zakotvit třeba kousek od překrásné pláže Kastani

 

A pokud potřebujete více argumentů pro dovolenou na jachtě, najdete je v našem starším článku Bezpečná dovolená u moře? Vyrazte letos na loď!

 

Chcete vyrazit s rodinou na jachtu? Napište nám!

Přečíst více článků